Cause and Effect Questions In Reasoning

Cause and Effect Questions Directions to Solve:
In each of the following questions, two statements numbered I and II are given. There may be cause and effect relationship between the two statements. These two statements may be the effect of the same cause or independent causes. These statements may be independent causes without having any relationship. Read both the statements in each question and mark your answer as
(A) If statement I is the cause and statement II is its effect;
(B) If statement II is the cause and statement I is its effect;
(C) If both the statements I and II are independent causes;
(D) If both the statements I and II are effects of independent causes; and
(E) If both the statements I and II are effects of some common cause.

Cause and Effect Questions

1.Statements:
The prices of petrol and diesel in the domestic market have remained unchanged for the past few months.
The crude oil prices in the international market have gone up substantially in the last few months.
A. Statement I is the cause and statement II is its effect
B. Statement II is the cause and statement I is its effect
C. Both the statements I and II are independent causes
D. Both the statements I and II are effects of independent causes
E. Both the statements I and II are effects of some common cause
Answer: Option D

The prices of petrol and diesel being stagnant in the domestic market and the increase in the same in the international market must be backed by independent causes.

2.Statements:
The government has recently fixed the fees for professional courses offered by the unaided institutions which are much lower than the fees charged last year.
The parents of the aspiring students launched a severe agitation last year protesting against the high fees charged by the unaided institutions.
A. Statement I is the cause and statement II is its effect
B. Statement II is the cause and statement I is its effect
C. Both the statements I and II are independent causes
D. Both the statements I and II are effects of independent causes
E. Both the statements I and II are effects of some common cause
Answer: Option B

The parents’ protest against high fees being charged by the institutions led the government to interfere and fix the fees at a more affordable level.

3.Statements:
The Reserve Bank of India has recently put restrictions on few small banks in the country.
The small banks in the private and co-operative sector in India are not in a position to withstand the competitions of the bigger in the public sector.
A. Statement I is the cause and statement II is its effect
B. Statement II is the cause and statement I is its effect
C. Both the statements I and II are independent causes
D. Both the statements I and II are effects of independent causes
E. Both the statements I and II are effects of some common cause
Answer: Option B

The inability of the small banks to compete with the bigger ones shall not ensure security and good service to the customers, which is an essential concomitant that has to be looked into by the Reserve Bank. I seems to be a remedial step for the same.

4.Statements:
All the schools in the area had to be kept closed for most part of the week.
Many parents have withdrawn their children from the local schools.
A. Statement I is the cause and statement II is its effect
B. Statement II is the cause and statement I is its effect
C. Both the statements I and II are independent causes
D. Both the statements I and II are effects of independent causes
E. Both the statements I and II are effects of some common cause
Answer: Option D

Closing the schools for a week and the parents withdrawing their wards from the local schools are independent issues, which must have been triggered by different individual causes.

5.Statements:
India has surpassed the value of tea exports this year over all the earlier years due to an increase in demand for quality tea in the European market.
There is an increase in demand of coffee in the domestic market during the last two years.
A. Statement I is the cause and statement II is its effect
B. Statement II is the cause and statement I is its effect
C. Both the statements I and II are independent causes
D. Both the statements I and II are effects of independent causes
E. Both the statements I and II are effects of some common cause
Answer: Option C

The two statements discuss two separate statistical and generalised results.

6.Statements:
There is unprecedented increase in the number of young unemployed in comparison to the previous year.
A large number of candidates submitted applications against an advertisement for the post of manager issued by a bank.
A. Statement I is the cause and statement II is its effect
B. Statement II is the cause and statement I is its effect
C. Both the statements I and II are independent causes
D. Both the statements I and II are effects of independent causes
E. Both the statements I and II are effects of some common cause
Answer: Option A

An increase in the number of unemployed youth is bound to draw in huge crowds for a single vacancy.

7.Statements:
The police authority has recently caught a group of house breakers.
The citizens group in the locality have started night vigil in the area.
A. Statement I is the cause and statement II is its effect
B. Statement II is the cause and statement I is its effect
C. Both the statements I and II are independent causes
D. Both the statements I and II are effects of independent causes
E. Both the statements I and II are effects of some common cause
Answer: Option E

Both the statements are clearly backed by a common cause, which is clearly an increase in the number of thefts in the locality.

8.Statements:
Majority of the students in the college expressed their opinion against the college authority’s decision to break away from the university and become autonomous.
The university authorities have expressed their inability to provide grants to its constituent colleges.
A. Statement I is the cause and statement II is its effect
B. Statement II is the cause and statement I is its effect
C. Both the statements I and II are independent causes
D. Both the statements I and II are effects of independent causes
E. Both the statements I and II are effects of some common cause
Answer: Option B

Clearly, the university’s decision to refuse grant to the colleges must have triggered the college authority to become autonomous.

9.Statements:
The literacy rate in the district has been increasing for the last four years.
The district administration has conducted extensive training programme for the workers involved in the literacy drive.
A. Statement I is the cause and statement II is its effect
B. Statement II is the cause and statement I is its effect
C. Both the statements I and II are independent causes
D. Both the statements I and II are effects of independent causes
E. Both the statements I and II are effects of some common cause
Answer: Option B

Clearly, the increase in the literacy rate may be attributed directly to the stringent efforts of the district administration in this direction.